Analyseer je Octopus Deployments met Splunk

In Windows / .Net omgevingen is Octopus Deploy een veel gebruikte oplossing om deployments uit te voeren. Ik moet zeggen dat zelfs ik, als totaal niet Windows / .Net developer, de tool zeer fijn vind werken.

Als Splunk consultant kwam ik bij één van mijn klanten een Octopus implementatie tegen en zij wilden de data uit Octopus graag in Splunk gebruiken om grip te krijgen op de complete ontwikkelstraat.

Een korte blik op Splunkbase leerde mij dat er 1 app voor Octopus ontwikkeld is (link). Deze add-on zit goed in elkaar en heeft een paar mooie visualisaties.

Echter…hij werkt niet op een recente Splunk installatie in combinatie met de laatste versies van Octopus Deploy. Via Twitter kwam ik te weten dat de app in de toekomst mogelijk wel vernieuwd wordt.

Uit eigen interesse heb ik de afgelopen maand gewerkt aan een eigen versie van de add-on en er staat nu een werkende versie op GitHub.

Wat biedt de add-on?

De door mij gemaakte add-on bestaat eigenlijk uit 3 losse add-ons. Eén voor de Search Head(s), één voor de Indexer en één voor de Forwarder die de data op moet halen. Dit maakt dat je alle add-ons los op één systeem kunt plaatsen maar dat de app ook ondersteuning biedt aan een Search Head (Cluster), Indexer (Cluster), Heavy Forwarder setup.

Heavy Forwarder add-on

Deze add-on zorgt voor het zware werk, het ophalen van de data middels de zeer goed gedocumenteerde API van Octopus. Vertel de add-on op welk ip of hostname Octopus te benaderen is, wat de API key is en de add-on gaat zijn werk doen.

De add-on houdt voor events, tasks, releases en deployments bij welke hij al ingelezen heeft zodat je geen dubbele data in Splunk krijgt.

Indexer add-on

Niet heel spannend. Maakt een index aan en zorgt voor de juiste verwerking van de data in de index.

Search head add-on

De spannendste add-on voor de Splunk gebruiker. Deze add-on bevat een aantal dashboards om de Octopus Deploy omgeving te analyseren.

Uiteraard staat het je vrij om de data ook in andere dashboards te gebruiken. Sterker nog; ik denk dat de kracht van Splunk juist is om data te combineren en correren. Zo kun je deployment data gebruiken om incidenten te analyseren.

Afsluitend

De add-on zal bijgewerkt worden als ik zie dat het beter kan of als er issues blijken te zijn. Hou dus vooral GitHub in de gaten.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*