Alles over AppDynamics de Fall ’14 release

In mijn artikel over AppSphere14 heb ik de aankomende release van AppDynamics al genoemd inclusief de verwachtte features. Nu Fall 14 release het licht heeft gezien wil ik jullie graag meenemen in de belangrijke features en updates!

Let op! Ik heb een selectie gemaakt in de features en updates die ik belangrijk vind. Er zijn er meer en daar lees je alles over op het AppDynamics Blog

Application Analytics

Waar servers de legacy eenheid in IT Operations management zijn is een BusinessTransaction de moderne variant. BusinessTransactions zijn zaken als “Boek-Vlucht”, “Checkout” of “Vraag-Offerte”. Zaken die voor de business en de IT begrijpbaar en behapbaar zijn. Echte gebruikershandelingen.

Application Analytics is een module in AppDynamics die je in staat stelt om Business en IT metrieken samen te presenteren in een real-time dashboard.

application-analytics-appdynamics

AppDynamics is in staat om deze te verzamelen door de agents die op infrastructuur uitgerold zijn. Deze zijn al in staat om BusinessTransactions te definiëren maar ook om variabelen die in de code gebruikt worden, zoals het totaal bedrag van een winkelwagen, op te halen en te gebruiken in de dashboards.

business-impact-analysis-appdynamics

Geïntegreerde Database Monitoring

In voorgaande versies was er altijd al database monitoring aanwezig in AppDynamics. Dit is een separate agent die een JDBC connectie maakt om performance gegevens uit te lezen. Om deze informatie te bekijken was er een aparte webapplicatie beschikbaar buiten de reguliere AppDynamics Controller applicatie om. Dit is verleden tijd.

De AppDynamics 4 DB losse controller blijft nog wel bestaan en deze heeft ook een plus op de geïntegreerde oplossing dat hij ook MS Azure SQL en MongoDB aankan. De geïntegreerde oplossing zal de komende jaren wel alle aandacht krijgen en de verwachting is dan ook dat de seperate oplossing zal verdwijnen.

database-monitoring-appdynamics

C /C++ agent (beta)

Dit vind ik wel echt gaaf om te noemen ook al is het beta. Veel legacy applicaties draaien nog op deze programmeertaal en ook low latency applicaties worden vaak nog in deze taal gemaakt omdat het extreem efficiënt is en op een laag niveau op het systeem kan inhaken.

De aanpak van AppDynamics is hier tweeledig.

Enerzijds is er de SDK instrumentation zoals andere monitoring oplossingen dit ook aanbieden. Hierbij moet je zelf in je code aanpassingen maken om in te haken op de agent van AppDynamics. Anderzijds is er Dynamics Instrumentation en dit is wel de eerste keer dat ik dit zie. Dit werkt eigenlijk zoals het bijvoorbeeld ook bij Java werkt. Je hoeft je source code niet aan te passen, de agent zal automatisch methodes en classes instrumenteren. Erg gaaf.

c-agent-appdynamics

Zoals gezegd is de agent nog beta en heeft deze dus zijn beperkingen op moment van schrijven. Zo werkt de agent alleen op Ubuntu, CentOS en RedHat en dus niet op Windows. Op dit moment werkt het ook alleen met applicaties waar de source code van beschikbaar is of die in C++ geschreven zijn zoals PeopleSoft en Remedy. Webservers en Windows applicaties komen in de loop van 2015 is de verwachting.

Cross-Application Flow

Binnen AppDynamics kun je agent groeperen per tier. In deze release is het mogelijk om tiers te groeperen per applicatie. Hiermee kun je BusinessTransactions over applicaties heen volgen door meerdere tiers heen. Front-end door back-end applicaties bijvoorbeeld. In de huidige applicatielandschappen geen unieke situatie.

cross-application-flow-appdynamics

Niet genoemd toch belangrijk

  • Een iOS app! Nu nog alleen voor iPhone maar die zal ook doorontwikkeld worden.
  • Scheduled and shareable reports.
  • Python Agent BETA! Naast de C/C++ agent een welkome aanvulling denk ik. Naast Java, .Net, PHP en NodeJS krijgen we zo een zeer volledige dekking.
  • webMethods, TIBCO en Cassandra support.
  • Virtual Warroom. Ja deze noemt AppDynamics in al zijn blogposts en marketing uitingen maar ik ben er niet zo kapot van. De uitwerking is goed maar ik zie de toegevoegde waarde van die module gewoon niet.
  • en nog veel meer…

Heb je vragen over deze release of AppDynamics in het algemeen? Aarzel niet en neem contact met mij op!

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*