AppSphere14, de status van APM nu en in de toekomst.

AppSphere14 is ondertussen over de helft en er komen nog sessies aan. Toch zijn de contouren van het product AppDynamics nu en het komende jaar goed zichtbaar en dat zegt veel over waar de markt nu is.

AppDynamics is een leidend APM product volgens het APM quadrant van Gartner. Zij zijn in staat om zeer snel te itereren en groeien door een krachtig platform wat de data verwerkt. Pas begonnen in 2010 en toch nu al het leidende platform. AppDynamics is het antwoordt op bedrijven die transformeren. Bedrijven die de overstap naar het Software Designed Data Center maken. Software is voor veel bedrijven het antwoordt op veranderende bedrijfsmodellen, zelfs voor bedrijven die traditioneel niets met software te maken hebben.

Het heden

AppDynamics heeft in versie 3.9.x eigenlijk drie data source als het om monitoring gaat;

  • De Agent. Een App agent die software instrumenteert en je bij verstoringen helpt om tot in de code deze problemen te analyseren. Er is in deze versie een agent voor Java, .Net, NodeJS en PHP. De laatste twee zijn vrij recent. Machine agent die machine data verzamelt zoals CPU, Memory en Disk. Deze agent is middels extensies veel breder inzetbaar.
  • Database Monitor. Een aparte controller die allerlei database informatie verzamelt.
  • End User Monitor. Real User Monitoring voor Mobile en Web.

De toekomst

In versie 4, die hier op AppSphere14 is aangekondigd, zijn zeer veel functies toegevoegd. Sommige logisch, sommige minder logisch. Hieronder een aantal highlights.

  • Unified Monitoring Platform. Technisch een overstap van MySQL naar NoSQL maar functioneel een enorme verbetering in de hoeveelheid data die het aankan maar ook een verbetering in het realtime verzamelen en presenteren van data.
  • Synthetic Monitoring. Monitoring van de eindgebruiker door het gebruik van een robot. Een verrassende keuze omdat dit in de markt als ouderwets wordt gezien maar blijkbaar is dat het niet. Verrassend ook omdat veel partners van AppDynamics, zelfs hier op AppSphere14, juist dit doen.
  • C/C++ Agent. Misschien denk je dat dit wel heel ouderwets is maar dat valt mee. Veel oudere bedrijven hebben legacy applicaties die nog steeds in C/C++ geschreven zijn en vaak zijn deze bedrijfskritisch. Inzicht in deze applicaties is daarom van groot belang.
  • Virtual War Room. Volgens de mensen achter AppDynamics de beste nieuwe feature maar volgens mij de grootste grap. Het idee is dat je bij een verstoring in een soort chatomgeving binnen AppDynamics komt waarin je samen naar data kunt kijken die in AppDynamics opgeslagen wordt. Ik zie het niet. Wat ik wel gaaf vind is de realtime data stream in het dashboard wat je hier kunt gebruiken.
  • Application Analytics. Combineer business data met applicatie data en bouw je eigen dashboards. Dit lijkt zeer sterk op de Data Models / Pivots in Splunk. Ik zelf vind het daar beter uitgewerkt maar wat wel gaaf is, is dat je velden kunt gebruiken die gevuld worden met waarden die uit Java/.Net methodes komen. Dit kan je business data geven die je anders niet tot je beschikking hebt. Al met al is Application Analytics niet slecht maar of ik dit in AppDynamics zou doen weet ik nog niet.
  • Database Monitoring. Ja deze heb ik hier boven ook genoemd maar in versie 4 verandert dit totaal. Alles wordt geïntegreerd in de AppDynamics Controller en dus heb je ook de data tot je beschikking bij al je andere dashboards. Krachtig!

Helaas hebben we nog geen release datum van versie 4.0 los gekregen maar ik verwacht voor de jaarwisseling.

Conclusie

Gelijk aan de bedrijven die AppDynamics gebruiken verandert de tool in een enorm tempo. Blijven ze daarmee de andere APM software vendors voor? Ik weet het niet. Wat je nu ziet is dat ze features uit andere tools na gaan bouwen met het idee dat zij het beter doen en daarmee 1 platform maken voor business, development en operations. Dit doen de andere vendors ook…

Wat AppDynamics voor heeft op de andere vendors is dat zij begonnen zijn met APM via de App Agents. Dit maakt dat ze enorme hoeveelheden data tot hun beschikking hebben. Ik zelf blijf nog het meest gecharmeerd van hun basis APM oplossing. Weinig andere vendors hebben zulke tools tot hun beschikking om te helpen bij het oplossen van verstoringen. Ook de dashboards blijven enorm krachtig.

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*