Voor altijd grip op de Citrix eindgebruikerservaring!

Virtualisatie is een hot topic in de IT de afgelopen jaren en niet alleen op de IT afdeling maar ook bij het management. Virtualisatie is de route naar kostenbesparingen is het idee. Veel focus is er geweest op het virtualiseren van servers maar deze focus verlegt zich steeds meer naar de desktop.

Grote bedrijven hebben veel desktops en laptops in beheer van alle medewerkers. Support op deze systemen kost veel geld en neemt toe als er meerdere smaken zijn. Om hier op te besparen geven bedrijven medewerkers de mogelijkheid op eigen hardware te werken en via een portaal een verbinding te leggen naar een virtuele desktop. Deze desktop is in zeer weinig smaken beschikbaar en men hoeft geen hardware ondersteuning te bieden.

Net zoals bij servers is, bij het virtualiseren van de desktop, performance een big issue. Ook ik heb ervaring met deze manier van werken en weet hoe frustrerend het kan zijn als je van een redelijke snelle laptop overschakelt naar een shared desktop in de cloud. Je kunt eenvoudig overstappen op een dedicated desktop in de cloud of je verhoogt de specificaties van de desktop maar zonder gedegen onderzoek kan dit het hele proces naar een virtuele desktop niet goedkoper maken. De business case moet je uiteindelijk niet uit het oog verliezen.

Om goed onderzoek te doen is het van groot belang om zicht te hebben op de performance van de systemen maar ook van de eindgebruikerservaring.

In deze post wil ik toelichten hoe ik de inrichting van monitoring aan zou pakken op een Citrix omgeving middels HP tooling. Uiteraard kun je de tools vervangen door mogelijke alternatieven.

Citrix

Citrix bestaat grofweg uit 2 smaken te weten XenApp en XenDesktop. XenApp is een omgeving waarbij er applicaties gepubliceerd worden naar een desktop of via een webportaal. Gebruikers die vanuit hier een applicatie starten krijgen een applicatie gestreamd naar hun desktop en het lijkt net of ze deze applicatie lokaal draaien. XenDesktop is een complete virtuele desktop die gestreamd wordt naar het werkstation waar je op zit te werken. Het OS doet er niet toe en dit kan een volledig werkstation zijn of een thin client. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een XenDesktop een desktop is ontsloten via XenApp.

Citrix infrastructuur

In beide gevallen is een ICA client vereist op het lokale werkstation. Zodra je een app of desktop start krijg je een ica-file waarin de instellingen beschreven staan zodat de ICA client weet hoe hij de app of desktop moet starten.

Monitoring

De eindgebruikerservaring is met HP software door 2 producten te bewaken namelijk HP Business Process Monitor (BPM) en HP Real User Monitor (RUM).

BPM maakt gebruik van robots die scripts bevatten die een eindgebruiker kunnen simuleren. Hiermee wordt dus echt een sessie opgestart en doorgelopen om te bepalen wat de performance en beschikbaarheid van de Citrix omgeving is.

RUM tapt netwerkverkeer af en meet daarbij de echt eindgebruikers ipv een robot.

BPM heeft als voordeel dat het vanaf de client meet en dus in de response tijd zit ook de tijd van en naar de client verwerkt. Daarnaast meet je ook als er geen gebruikers zijn waardoor je problemen eerder kunt detecteren dan de echte eindgebruiker. Het nadeel is dat je het script moet onderhouden maar daarover later meer.

RUM heeft als voordeel dat de implementatie eenvoudiger is maar heeft als nadeel dat hij het protocol moet “verstaan” wat de applicatie spreekt.

HP Business Process Monitor

Middels BPM is Citrix al jaren te scripten. De scripttool van BPM is VuGen wat onderdeel is van de HP LoadRunner suite. Dit maakt scripts voor monitoring makkelijk overdraagbaar naar een loadtest en vice versa.

In het verleden was de versie van BPM/VuGen niet altijd compatible met Citrix. Dit maakte dat het bijna onmogelijk was om een goed en vooral stabiel script te maken. Om te controleren of bepaalde schermen terugkomen werd gebruik gemaakt van screenshots waarop per pixel een vergelijking werd gemaakt. Als er ook maar 1 pixel niet klopte gaf BPM een error en leek de omgeving onbeschikbaar. Dit was in bijna alle gevallen niet waar.

BPM ondersteund XenApp al langer, maar XenDesktop nog niet heel lang. Daardoor is de ondersteuning niet altijd gegarandeerd. Sinds BPM 9.22 ondersteund BPM XenApp 6.5 en XenDesktop.

Belangrijk hier is dat je de juiste protocollen kiest. Als je een app of desktop moet starten via een portaal dien je zowel Web/HTML als Citrix als protocol te selecteren.

Sinds enige tijd kan BPM ook object herkenning doen wat het script veel stabieler maakt. Een object kan een scherm van Outlook zijn maar ook een OK/Cancel box. Er kan ook nog enorme vooruitgang geboekt worden als je gebruik maakt van de Citrix Agent van LoadRunner. Deze dient op de Citrix servers geïnstalleerd te worden. Deze wordt opgestart bij een sessie die een BPM start en maakt het mogelijk om binnen schermen gedetailleerde objecten te herkennen en ook teksten in deze objecten. Als je XenApp gebruikt dient de Citrix Agent op de Citrix Presentation Server geïnstalleerd te worden. Gebruik je XenDesktop dan dient de Citrix Agent op de desktop te staan die je gaat monitoren.

Een document met BPM Citrix tips en tricks vind je hier!

HP Real User Monitor

RUM heeft steeds betere ondersteuning voor Citrix. In HP BSM moet je per BusinessApplication een protocol selecteren als je RUM toe wilt voegen. RUM ondersteund Citrix HTTP en Citrix ICA. Citrix HTTP is het protocol wat gebruikt wordt voor het Citrix Portaal zodat je de gebruikers kunt volgen die remote werken via Citrix. Zodra er een applicatie of een desktop geladen wordt en je wilt ook dit bewaken kun je het Citrix ICA protocol gebruiken.

Voor RUM is er ook een RUM HTTP Agent. Deze is nodig als je wilt dat de echte eindgebruiker zichtbaar is als je bijvoorbeeld een webapplicatie wilt bewaken via een XenApp browser benadert wordt. Zonder deze agent krijgt de gebruiker als locatie en ip-adres de gegevens van de Citrix omgeving in plaats van de echte gegevens.

Conclusie

Deze post laat goed zien dat de eindgebruikerservaring voor een Citrix XenApp of XenDesktop goed bewaakt kan worden met HP BPM of HP RUM. De gegevens die hieruit komen kunnen bedrijven helpen om de performance acceptabel te houden en ook om in de toekomst de capaciteit op peil te houden.

Mochten hier mensen komen met ervaringen deel deze dan vooral zodat we andere mensen / bedrijven kunnen helpen met Citrix monitoring vragen.

Over Coen Meerbeek

Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*