De bijna definitieve lijst van load test tools

Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je applicatie en je wilt zeker weten dat de gebruikers de nieuwe versie altijd en snel kunnen gebruiken? Hoe weet je dan dat die nieuwe versie van de applicatie dat wel gaat leveren? Een goede load test is cruciaal om te kunnen bepalen of de gestelde doelen (o.b.v. realistische cijfers!) wel gehaald gaan worden.

Er zijn in de markt veel load test tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Deze post geeft je een overzicht van alle tools die ik tegen ben gekomen. Deze lijst zal bijgewerkt worden als ik nieuwe tools tegenkom maar laat het mij vooral weten als ik bepaalde tools nog niet genoemd heb. Zo kan iedereen deze post als startpunt gebruiken.

Open Source load test tools

We beginnen met de tools die je kunt gebruiken zonder geld aan een licentie te verspillen.

 • Bees with Magine Guns – een command-line tool voor het creëren van werkbijen om load op een webapplicatie te zetten.
 • Siege – Siege is een http load testing tool. Het is ontworpen om webdevelopers te helpen met het testen van hun applicatie door grote druk op deze applicatie te zetten. Siege ondersteund basic authentication, cookies, HTTP en HTTPS protocollen.
 • Apache Bench – AB is een tool van de Apache HTTP Server om benchmarkts te draaien. Deze tool is ook bruikbaar voor andere webapplicaties die niet op Apache draaien.
 • JMeter – Apache JMeter is misschien wel de bekendste OS load testing tool. JMeter werkt met een scripttechnologie waarmee je synthetische transacties kunt simuleren op de applicatie. Deze technologie is ook bruikbaar voor andere applicaties dan webapplicaties. Je kunt het ook op database servers of netwerkapparaten plaatsen. Veel cloudbased tools zijn gebaseerd op JMeter. Dat zie je verderop.

Load test tools as a service

Uiteraard gaat de load test markt mee met de trend om vanuit de cloud zijn diensten te verlenen. Met het genereren van eindgebruikers op een Internet applicatie is dit natuurlijk een logische keuze.

 • Apica Load Test – Cloud-based load testing voor web en mobiele applicaties.
 • Blitz.io – Blitz stelt je in staat om 1 tot honderden gebruikers te simuleren en is dus naast load testing ook bruikbaar als monitoring tool. Blitz kan gebruikers simuleren vanaf de hele wereld en kan je op de hoogte houden van mogelijke verstoringen. De performance bij grote hoeveelheden gebruikers is perfect inzichtelijk.
 • Soasta – Volgens de reclametaal op de website een innovatieve oplossing om vanuit de cloud load testen uit te voeren.
 • Blazmeter – Een op JMeter gebaseerde load test tool vanuit de cloud. Ik zelf vind dit een gaaf concept en ben benieuwd naar de ontwikkelingen van deze tool.

Betaalde load test tools

De tools die al langer in de markt zijn en waar grote organisaties zoals banken en verzekeraard gebruik van maken.

 • HP LoadRunner – zeker niet de goedkoopste maar tot nu toe in mijn ogen wel de beste load test tool die er beschikbaar is. Het aantal protocollen dat deze tool ondersteund is schier oneindig (Citrix XenDesktop is bijvoorbeeld ook mogelijk). Ook een tool die al in de markt is sinds begin 2000 en nu beland is bij versie 12. Aanrader als je het geld hebt 🙂
 • NeoLoad – Een alternatief voor LoadRunner maar een beperktere set protocollen. Waar zij meer mee pronken is de ondersteuning voor het testen van mobiele apps. Echter de backend van mobiele applicaties is vaak REST en dat kan LoadRunner ook.
 • Silk Performer –  Op papier de grootste concurrent van HP LoadRunner alleen zijn de geluiden over het gebruikersgemak minder positief. Misschien ook dat deze tool goedkoper is om in te zetten.

Nogmaals het verzoek; mis je een tool? Laat het me weten in de comments!

UPDATE 24-07-2014
Silk Performer toegevoegd na een reactie van @royjn1981 via Twitter.

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*