Signaal als website niet beschikbaar is

Mijn website/webshop wil weleens een storing hebben. Hoe kan ik een signaal krijgen dat hij uit de lucht is?

Monitoring van uw website/webshop is cruciaal als u website belangrijk is voor het genereren van omzet voor uw bedrijf. Misschien kunt u zelfs per minuut of uur uitrekenen wat het kost als de website niet beschikbaar is? Investeren in goede tools om te bewaken of uw website/webshop nog beschikbaar is verdient zich dan ook snel terug.

Het meten van de beschikbaarheid moet aan een aantal minimale eisen voldoen:

  1. De meting moet plaatsvinden vanuit de geografische locatie van uw bezoekers
  2. De meting moet minimaal vanaf 3 meetpunten plaatsvinden
  3. De metingen moet controleren of de webserver de juiste statuscode terug geef (HTTP 200)

Er zijn een aantal tools beschikbaar om deze metingen uit te voeren. De keuze voor een tool is afhankelijk van uw budget en de wensen die u heeft.

Pingdom

Een veel gebruikte tool om te meten of je site nog online is, is Pingdom. Zij bieden simpele URL checks het mogelijk maken om te zien of je site nog reageert. Vul een URL in en Pingdom controleert of er status HTTP 200 terug komt. Indien dit niet het geval is kun je alerts krijgen; sms, push notification en email. Ook kun je de Performance van je website meten en ben je in staat om transacties te definieren zodat je een gebruiker door website heen kunt laten gaan.

Pingdom is betrouwbaar en voldoet aan alle bovengestelde criteria.

NewRelic

NewRelic is en stuk geavanceerder. Ook deze biedt een simpele URL check om te zien of de site beschikbaar is maar dit is pas het begin en eigenlijk niet waar het om gaat. NewRelic helpt je om je webserver en je applicatie te instrumenteren zodat je precies kunt zien waar de bezoekers tijd door brengen, hoe snel zij dit doen en of zij problemen ervaren. Indien zij problemen ervaren kunnen zij een notificatie krijgen. NewRelic geeft je inzicht tot in de query of het bestand waar de gebruiker zich bevindt en is daarom ook niet zozeer een simpele tool voor kleine partijen maar meer voor grote partijen die complexe online omgevingen hebben.

NewRelic werkt met een agent op de webserver en meet dus niet remote. Hiermee voldoet hij niet aan bovenstaande criteria maar ik wil het wel noemen omdat het een zeer waardevolle tool is.

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*