Waarom we één multi-vendor management data opslag nodig hebben!

Het aantal IT Management tools explodeerd. Ook lijken ze allemaal een beetje op elkaar. Alle leveranciers van deze tools willen dat je de tool niet meer hoeft te verlaten om andere perspectieven van je IT landschap te bekijken.

Voor elke expertise is het verstandig de tool te selecteren die het beste past. Gebruik hiervoor de door mij genoemde selectiecriteria en je komt een eind in de goede richting. Waar je mee eindigt is meerdere producten van meerdere vendoren maar uiteindelijk wil je voor IT Operations één toegangspoort. Hoe gaan we dat oplossen? We moeten een extra criteria toevoegen!

De tool moet in staat zijn om de data naar een externe data opslag te sturen

Op het moment dat een tool de mogelijkheid biedt om alle data of een gedeelte van de data door te zetten naar een externe data store heb je als bedrijf de mogelijkheid om en IT Operations dashboard op te zetten die precies bij jouw organisatie past.

Waarom is dit van belang?

Eén versie van de waarheid

Op het moment dat je data niet op de bron laat staan maar doorzet naar een externe bron weet je zeker dat de data niet meer aangepast kan worden en dat je dus naar de “waarheid” aan het kijken bent.

De enige mogelijkheid om een domein brede RCA te doen

Het uitvoeren van een root cause analysis over het gehele domein is het meest eenvoudig uit te voeren op het moment dat alle data in één bron zit. Je kunt zelfs zeggen dat het onmogelijk is op een andere manier want hoe ga je dan de correlatie maken?

De enige mogelijk om domein breed analyses uit te voeren

Vanuit de operatie maar ook vanuit de business is er behoefte aan gecorreleerde data om bijvoorbeeld SLA’s inzichtelijk te maken. Ook hier is het noodzaak om dit vanuit één bron te doen.

Leveranciers

Een aantal leveranciers kunnen als externe data store dienen. Sommigen bieden gelijk de mogelijkheid om hier data uit te extraheren, anderen hebben daar andere oplossingen voor.

Conclusie

Bij de klanten waar ik kom speelt bovenstaande al jaren en een goede oplossing is vaak nog niet gevonden of ze zitten er bovenop maar zien het niet. Zelf werk ik samen met Splunk en waar ik zie dat Splunk vaak gebruikt wordt om één van de data sets af te dichten laat ik de klanten ook de mogelijkheden zien om Splunk als manager-of-manager (MoM) in te zetten en MoM is eigenlijk de externe data opslag die ik hierboven heb beschreven.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer weten over het inzetten van Splunk als MoM? Laat het weten in de comments of gebruik de contact pagina.

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*