Waarom zie ik ineens overal Digital Transformers om mij heen?

2018 mag gerust het jaar van de Digital Transformers genoemd worden. Als je niet weet wat het zijn, wees gerust, ik probeer het verderop te verklaren. Deze bedrijven lijken hard te groeien en in te spelen op een trend die al jaren loopt; elk bedrijf is een software bedrijf.

Sinds Alexander Klopping bij DWDD aan tafel zit zijn de nerds cool en ook dat is iets wat hierin meespeelt. Deze transformers praten openlijk over programmeertalen, complexe ontwikkeltools en andere technische onderwerpen. Geen vage bullshit bingo om een manager iets te verkopen.

Wat zijn Digital Transformers?

Zoals gezegd is tegenwoordig elk bedrijf een softwarebedrijf. Elk bedrijf heeft soft- en hardware nodig om zijn of haar klanten optimaal te kunnen bedienen.

  • Elk boer die met zijn tijd meegaat heeft een compleet meetsysteem geimplementeerd waarin hij precies kan zien hoe het met de koeien gaat (melkproductie, voedsel, ziekte).
  • Laatst kwam er een verkoopmedewerker bij ons langs om een offerte te maken voor het isoleren van de spouwmuren. Op zijn iPad kon hij alle gegevens invoeren, een offerte maken en deze rechtstreeks naar mij versturen.
  • De installateur van mijn CV ketel gebruikt zijn mobiele telefoon om middels een app de CV ketel optimaal in te regelen voor mijn huis.

Van de 3 bovenstaande bedrijven is er niet 1 persoon die deze oplossingen zelf kan implementeren en beheren, laat staan ontwikkelen. Hulp is nodig.

Digital Transformers zijn IT bedrijven die helpen met de transitie naar een softwarebedrijf. Zij hebben 3 pijlers; infrastructuur, tools en skills. Met deze 3 pijlers kunnen zij de bedrijven alles uit handen nemen om de transitie mogelijk te maken.

Wat is DevOps?

Digital Transformers hebben vaak in een pay-off, visie of missie iets staan over DevOps dus het is belangrijk om dat te benoemen.

DevOps is een cultuur / framework met als doel het optimaal samen laten werken van ontwikkeling (development) en beheer (operations). DevOps is geen tool maar een hulpmiddel net zoals Agile en SCRUM dat zijn.  Een set richtlijnen om ervoor te zorgen dat de impact van de ontwikkeling van software optimaal is en het aantal verstoringen minimaal.

Wat doen ze dan precies?

De Digital Transformers bieden een aantal producten / diensten aan.

Infrastructuur

Digital Transformers zijn cloud first. Ze zijn partner van minimaal 1 cloud leverancier. De 3 grootste cloud leveranciers zijn Amazon met AWS, Microsoft met Azure en Google met Google Cloud.

Digital Transformers helpen je met de inrichten en het beheer van je cloud platform zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Cloud is niet per definitie goedkoper maar is altijd sneller inzetbaar en legt minder druk op de organistie. De tijd dat een installatiebedrijf zijn eigen email en CRM servers in de lucht hield zijn voorbij.

Tools

Om applicaties te kunnen ontwikkelen zijn er tools nodig, om deze applicaties te implementeren zijn er tools nodig en als laatste zijn er ook tools nodig om de applicaties te kunnen beheren als ze live zijn.

Er zijn ontzettend veel tools beschikbaar. Sommige open source en gratis, andere betaald. De ene on-premise, de ander alleen in de cloud.

DevOps tools zijn in de volgende categorien te verdelen:

  1. Code — code development and review, source code management tools, code merging
  2. Build — continuous integration tools, build status
  3. Test — continuous testing tools that provide feedback on business risks
  4. Package — artifact repository, application pre-deployment staging
  5. Release — change management, release approvals, release automation
  6. Configure — infrastructure configuration and management, Infrastructure as Code tools
  7. Monitor — applications performance monitoring, end–user experience

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/DevOps

Een mooi overzicht is de periodieke tabel van devops tools die XebiaLabs heeft gemaakt.

Source: https://xebialabs.com/periodic-table-of-devops-tools/

Source: https://xebialabs.com/periodic-table-of-devops-tools/

Digital Transformers zijn vaak reseller van 1 of meerdere producten uit de hierboven geplaatste periodieke tabel. Soms ontwikkelen zij hun eigen tools of werken ze samen met andere bedrijven om dit aan te bieden. Het voordeel van open source oplossingen is dat elk bedrijf zich dit meester kan maken.

Skills

Om een boerenbedrijf nu alleen een AWS instance en wat tools te verkopen is niet heel nuttig. Digital Transformers moeten gaan helpen om deze tools goed in te zetten en de juiste applicaties ontwikkelen.

Digital Transformers hebben verschillende manieren gevonden om organisaties te ondersteunen.

Advies

Consultants die de bedrijven helpen om een digitale route uit te stippelen. Het defineren van de behoefte van de klant, het inrichten van de organisatie om de klant te bedienen en het inrichten van de processen om tot maximale impact te komen.

Training

Als reseller van 1 of meerdere tools bieden Digitale Transformers trainingen aan in het gebruik van deze tool zodat de organisatie daar later zelf mee aan de slag kan. De organisatie zal een aantal tools echt zelf op moeten pakken wil de implementatie succesvol zijn.

Ook bieden Digitale Transformers trainingen aan op het gebied van DevOps, Agile en andere frameworks. Zij leiden mensen op om de implementatie zelf over te nemen.

Handjes

Digital Transformers hebben DevOps engineers in huis zowel voor de ontwikkeling als het beheer. Zij kunnen deze mensen bij de klant plaatsen om voor een korte of lange periode uit te lenen. Ik heb het hier over inhuur op projectbasis en detachering.

Wat bekent dit?

In de markt is er een duidelijke trend zichtbaar waar traditionele IT organisaties zich meer gaan profileren als Digital Transformer. Het is een sexy term en het dekt een hele lading aan producten en diensten waarmee je een mooie relatie met een organisatie op kunt bouwen voor de lang termijn. En waar je dus verzekert bent van een consistente en grote inkomstenstroom.

Wat je daarnaast ziet is dat kleine bedrijven die binnen het gehele proces een klein stukje pakken maar daar erg goed in zijn overgenomen worden door grote bedrijven die daarmee hun portfolio completer maken.

Ik verwacht dat die consolidatie in 2018 en 2019 door zal zetten. Kleine bedrijven die 1 ding doen en dat heel goed doen zullen het lastig vinden om zelfstandig te blijven omdat de grote partijen vaak al binnen zitten bij de grotere organisaties. Het is voor deze partijen makkelijker om ook andere diensten naar binnen te schuiven.

Op het gebied van tools zal de ontwikkeling nog wel even doorgaan. Al zie je de grote toolleveranciers op dit vlak ook op overnamepad gaan om hun portfolio beter aan te laten sluiten op de gehele DevOps lifecycle.

Het wordt voor kleine bedrijven heel belangrijk om een hele goede invalshoek te kiezen en deze visie goed te communiceren. Wat is je toegevoegde waarde voor de klant en waarom zou ik dit specifieke probleem met jou op moeten lossen en niet met een groot bedrijf dat al binnen is?

Als ik dan naar mijn rol kijk als freelancer dan is de wereld alleen maar interessanter geworden. Het is als freelancer uitstekend mogelijk om je in een onderwerp vast te bijten en daar expert in te worden. Bedrijven die samen met deze Digital Transformers een transitie ingaan hebben altijd een tekort een capabele mensen op elk vlak. Of het nu gaat om de implementatie van een tool, het bemannen van het NOC met DevOps engineers of iets anders.

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*