Wat is er nieuw in AppDynamics 4.1?

AppDynamics 4.1 wordt ook wel Summer Relase ’15 genoemd omdat hij midden in de voor Nederlandse begrippen warme zomer uitkomt. Een precieze datum heb ik nog niet maar ik kan jullie al wel meenemen in de belangrijkste aanpassingen.

Verbeterde User Interface

De User Interface (UI) is in AppD 4.1 behoorlijk op de schop gegaan. De belangrijkste wijziging is de top navigation bar. Deze is ingedeeld in de verschillende monitoringblokken; applicaties, databases, infrastructuur en analytics. Daarnaast is functionaliteit die monitoringblok overstijgend is hier ook geplaatst; Dashboard & Reports en Alert & Respond.

AppD41-UI

Aan de linkerkant is het menu ook versimpelt;

  • Je kunt het menu inklappen zodat alleen icons weergegeven worden voor meer schermruimte rechts.
  • Mobile en Web EUM zijn uit elkaar getrokken.
  • De tiers zijn niet meer zichtbaar onder App Servers maar deze verschijnen rechts als je voor App Servers kiest.
  • Service Endpoints hebben meer ruimte gekregen.

AppDynamics Database monitoring

Sinds versie 4.0 heeft AppDynamics een geintegreerde DB monitoragent die losstaat van de AppD4DB. In deze en volgende versies wordt hard gewerkt om deze qua features gelijk te krijgen en in versie 4.1 is hier het volgende gebeurd:

  • Verbeterde host en db dashboards
  • Wait-state drilldown en filtering
  • SQL Server NTLM authenticatie
  • Resource Consumption breakdown voor SQL Server
  • Explain Plan inzicht voor al reeds uitgevoerde explain plans

AppD41-DB-dashboards

De grootste TODO voor het DB team zal de ondersteuning voor MongoDB zijn die nu alleen nog in AppD4DB zit.

Mocht jij je afvragen welke variant je moet kiezen kan ik het volgende adviseren; voor basis DB monitoring is de geintegreerde oplossing de juiste keuze voor alles behalve MongoDB, heb je behoefte aan meer details dan blijft de AppD4DB oplossing nog de beste keuze. Naar verwachting zal vanaf 4.3 de balans doorslaan naar de geintegreerde oplossing.

AppD41-WebServer-AgentWeb Server Agent

Apache only maar met AppDynamics is het nu mogelijk om BT’s te configureren die vanaf de proxyserver binnenkomen op de applicatie server. Daarnaast verzamelt de Web Server Agent allerlei handige Apache statistieken zoals het aantal running daemons.

Transaction Snapshots

De Transaction Snapshot functionaliteit is erg krachtig maar kan ook zeer veel data opleveren waardoor je alsnog moet zoeken naar de naald in de hooiberg. In 4.1 geeft een Transaction Snapshot Potential Issues weer. Dit zijn de, naar de mening van AppDynamics, classes of exceptions die hoogstwaarschijnlijk de veroorzaker van de problemen zijn.

AppD41-Potential-Issues

Ook zal een Transation Snapshot automatisch in de watervalview openen als AppDynamics denkt dat dit, door het aantal en type calls, beter inzicht geeft.

Als laatste is er nog de Hot Spot Call Graph. Een gedeelte van de volledige call graph waar de meeste tijd gespendeerd wordt of waar de meeste errors in voorkomen. Handig als aanvulling op Potential Issues.

Python Agent

Als laatste wil ik de Python Agent nog noemen die GA is en dus goed bruikbaar in productieomgevingen. De Python Agent is volgens het product management van AppDynamics de best geteste agent tot nu toe. Vooral het aantal klanten die de beta al in productie heeft gebruikt maakt dat deze agent zeer goed getest is met een zeer kleine kans op problemen.

Afsluiting

Enthousiast over deze verbeteringen van AppDynamics en wil je meer weten? Ik heb namelijk nog niet de helft van alle verbeteringen en toevoegingen genoemd.  De demo omgeving zal de komende week ingericht worden en ik kan je een uitgebreide demo geven. Neem hiervoor contact met mij op!

Op vimeo zijn de belangrijkste wijzigingen in een video geplaatst.

Update 06-08-2015

AppDynamics 4.1 is ondertussen al weer een aantal weken beschikbaar voor zowel On-Premise als SaaS klanten. De release notes vind je in de documentatie.

Over Coen Meerbeek

Solution Architect IT Monitoring / Splunk consultant @ Blue Factory, eigenaar en oprichter @ BuzzardLabs, basketbalspeler en Xbox-gamer. Lees meer van Coen op Launchers.nl en Twitter.

Speak Your Mind

*